Aishwarya Warrier

BA (Hons) Architecture (ARB/RIBA Part 1)

Theme

Chisenhale Works

‘Chisenhale works’ is designed to integrate the existing Chisenhale building, located south of Victoria Park. The existing building was previously a factory that supplied veneer for WWII and has been abandoned for years.

My project is an affordable public workspace that is designed for people who want to work away from home, considering the post-pandemic setting wherein people are relying on having more alternative places to work. This workspace consists of meeting rooms, conference rooms, indoor-outdoor co-working spaces, studios, a cafe, and an event space. The programs are divided based on people’s preferences; some like to work near the water where it’s calm, some in and around nature, and some near the street where there is noise. Access to this workspace will be limited to the immediate locality so people who live or work within a 1-kilometer distance to the building to avoid the overflow of people in the area. The idea is to have multiple of these workspaces in different areas in the future.

As you enter the existing building you walk into a double-height cafe and event space on either side and an atrium where there is a central staircase. There is also access to childcare. There is also a co-working space that connects to an outdoor extension towards the canal which can be used as a space to relax. The upper floors have private isolated areas to work. Instead of just using rooms, the decision to incorporate acoustic curtains was made to give the people the option of privacy. The final floor is again a double-height space mainly because of the roof structure and I’ve tried to make more “nook” spaces, which act as private spaces for people who struggle with social anxiety. These Nooks will be an indoor-outdoor space that gives people the opportunity to get some fresh air without having to go to the ground floor. There will also be balconies that occupy the double height of the floor.

The building was required to be designed to be carbon zero which meant the building would be energy efficient and sustainable. The main purpose of the angled roofs was to accommodate solar panels at a position that receives maximum sunlight.  The new build will be CLT and Glulam beams (sustainable option replacing steel and concrete). Most of the existing building will be kept intact and the aim will be to reuse the existing materials within the existing building.

The final building design proposal revolves around creating an affordable alternative for people who are relying on public workspaces but also provides small job opportunities to those in need.

Project Development:

https://aishwarch.tumblr.com/

LinkedIn: Aishwarya Warrier

linkedin.com/in/aishwarya-warrier-a19767195

Previous Projects:

https://www.instagram.com/aw.art.arch/

Scroll for more icon-down-arrow

Aishwarya Warrier | Architecture 5
Canal View
Aishwarya Warrier | Architecture 4
1:50 Scale - Building Section (Transverse))
Aishwarya Warrier | Architecture 3
1:200 Scale - Section (Longitudinal)
Aishwarya Warrier | Architecture 2
1:200 Scale - Elevations
Aishwarya Warrier | Architecture 1
Systemic Axonometric Drawing for Access
Aishwarya Warrier | Architecture
Contextual Aerial View and Process Diagram